Мнозина се шегуваха доскоро, че Русия е бензиностанция с ядрени ракети. Звучеше духовито. Днес Китай зарежда в руската бензиностанция, а за нас остана заплахата от ракетите".

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

"Това е резултатът от стратегическото ни късогледство и липсата на воля Европа да играе своя роля в глобалната политика", каза още българският евродепутат.

По думите му, Европа е култура, социален модел и равноправие, а днес тя е разпъната между полюсите на евроатлантизма и новите геополитически амбиции на Изтока.

"Илюзия е да мислим, че в новия свят ще съхраним европейската свобода и благоденствие под чужд чадър. Нашата демокрация и нашата икономика вече деградират", смята Христов.

"Смятам за неотложен дебата за стратегическа автономия на Европа. Той е закъснял, но необходим. Предизвикателството е: да балансираме съюзническите си отношения със САЩ, да установим продуктивен диалог с Китай и да предложим своя, европейска инициатива за изход от войната в Украйна", завърши изказването си Иво Христов.