Страсбург, 13 февруари 2023 г. – "На 19 януари в Охрид македонският българин Християн Пендиков бе жестоко пребит от свои съграждани. Това е трагично напомняне, че в държава – кандидат за член на Европейския съюз – да си българин е опасно. И не е първият случай на насилие. Изненадва липсата на каквато и да било реакция от Брюксел."

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

"Европейската комисия и някои европейски лидери игнорираха предупрежденията на българския президент, че политиците в Скопие нямат воля да решат отворените въпроси. Българското вето върху преговорите бе снето с натиск отвън, при това в нарушение на съюзните критерии за членство", каза още българският евродепутат.

По думите му, днес българите в Република Северна Македония плащат цената на европейското безразличие към историческите травми и културните посегателства на Скопие.

"Призовавам Европейската комисия и комисарят по разширяването да заемат принципна позиция, за да бъдат стриктно спазвани духът и буквата на европейската интеграция", завърши изказването си Иво Христов.