"България не е във фокуса на Брюксел". Това каза за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в отговор на въпроса, как от Брюксел изглежда България?

"Възможна е нова патова ситуация в парламента и това кара мнозина да гледат към изборите за местна власт, както когато човек играе тото и не му се получи и той очаква новия тираж, горе-долу това мислене се настанява, то не е политическо мислене, то е някакъв тип хазартно мислене. Избори на есен също няма да са някакъв спасителен бряг, защото в най-добрия случай ще са само етапна развръзка", каза Христов.

По негови думи е необходима конституционна реформа в посока президентска република и без нея ще бъдем в постоянна управленска безтегловност.

"Мисля, че два фактора, местните избори и войната ще притиснат партиите да съставят правителство. Първият фактор, местните избори тласка ГЕРБ и ДПС към коалиция, която от кумова срама ще се скрие зад експертен кабинет или някаква друга формула, тези две партии са опитни и знаят, че овладеят ли местната власт ще гарантират непосредственото бъдеще", заяви Христов.

"Вторият фактор, войната е причина за огромен натиск отвън, той вече принуди "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" да се коалират предизборно. Под външен натиск е възможно да бъде формирана коалиция ГЕРБ, "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", което обществото правилно нарича коалиция на войната и независимо от това, че от двете страни се твърди, че такава коалиция е невъзможна, това са само предизборни заклинания", допълни той. 

"Този сценарии е дори по-опасен от коалицията на корупционното статукво между ГЕРБ и ДПС, защото Борисов няма желание да вкара България във войната, но ще бъде принуден да следва другите две партии, които нямат никакви задръжки да ангажират България все повече в тази война", каза в заключение Иво Христов.

Цоня СЪБЧЕВА