"Не можем да очакваме партия, която манифестира под чужди знамена, да защитава националния интерес. Нито пък от партия, чието ръководство е съставено от бивши служители в неправителствени организации, да милее за националния интерес. Това е очаквано поведение от страна на "Демократична България" и за мен е чудно, как може някой да даде гласа си за партия, която де факто му обещава война, макар и с разни евфемизми", е позицията на евродепутата Иво Христо по темата за призивите Украйна да бъде приета в НАТО, информират от пресцентъра му. 

"Господин Христо Иванов (лидер на ДБ), е юрист, а и всеки човек с минимална юридическа култура знае, че Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Северноатлантическия договор, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна. Тук дори и "Демократична България" предполагам ще се съгласи, че в момента Украйна е в състояние на война т.е. когато някой пледира за Украйна в НАТО, претендира за задействане на чл. 5 и за прякото въвличане на България във войната. Това казва "Демократична България", ако някой не е разбрал. И го казва с такова нетърпение, че дори не може да устиска до конституирането на парламента", заявява Христов.

След взривяването на Северен поток войната пълзи на запад, а процесите ескалират. Икономическата война отдавна е световна, а военните действия се разпростират. В този смисъл рискът е реален, анализира процесите Христов.

Политикът счита още, че новият кабинет може да бъде нареден под външен натиск, тъй като САЩ и Европа биха желали да имат в България управляема администрация с  ясна конфигурация, която да не им създава проблеми в контекста на войната.

Евродепутатът не скрива разочарованието си от  загубата на партията на Корнелия Нинова: "БСП губи идейни позиции, губи обществено влияние. И то в момент, в който социалните проблеми нарастват и страната има очевидна нужда от силно ляво присъствие. В момент, в който се решава въпросът за война и мир, който също е ключов и всяка левица би трябвало да застане твърди на страната на мира", се казва в прессъобщението.

Христов не коментира вътрешнопратийната тема дали Корнелия Нинова трябва да напусне поста на ръководител на БСП, но не пропуска да подчертае: "Аритметиката показва, че очевидно има грешка в курса".

Иво Христов е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г., припомнят от пресцентъра на евродепутата.