Когато емигрант замине в друга държава, се сблъсква с много трудности. Това каза в предаването "Денят на фокус" Ивета Василева, мениджър и финансов контрол в Microsoft, във връзка с емигрантския живот. 

"Когато един емигрант замине за друга държава се сблъсква със страшно много трудности, които могат да го направят само по-силен. На нас като едно нормално семейство, ни беше страшно трудно да заминем с една конкретна сума пари,която толкова бързо се изпарява, когато нямаш квартира, нямаш приятели, няма кой да ти подаде ръка, нямаш работа, въпреки че имахме образование", обясни Василева.

Василева обясни, че първите две години са били изключително тежки. Най-трудното е било за нея и семейството й да се адаптират към новото общество, да свикнат с навиците им, да успеят да пречупят себе си в ритъма на германците. 

"Аз не можех да продължа да работя, трябваше да гледам малкото си дете. Беше доста трудно в първите две години.

Първата година беше много цветно. Ние сме свикнали да имаме всичко, но в първата година трябваше да се ограничим до минимум, тъй като не разполагахме с толкова пари, език не знаем, обществото и културата не познаваме. Беше много трудно, докато свикнем. Българинът е много адаптивен и се научава как да живее в едно общество и се справя", каза тя.

Тя каза, че въпреки всички трудности, семейството успява да се стабилизира и дори да постигне много добро финансово благополучие. Те дори са на крачка от това да закупят своя собствена къща, но в крайна сметка се отказват от тази си идея. 

"Успяхме да стигнем финансовото състояние, в което да закупим къща. В началото я взехме под наем и идеята беше след това да ни бъде продадена.

Но в този момент аз се почувствах много самотна, защото сменихме отново жилище, общество, тъй като в по-малките градове хората са немци и те са затворени. Живяхме само девет месеца и бързах да се върна обратно в старото жилище, защото на всички ни липсваше. Чувствах се по-добре сред емигрантите, отколкото сред германците", споделя тя.

Харитина АГОПЯН