"Не липсват качествени хора, а липсва правилна нагласа за анализиране на потенциала им и как работим с него.“ Това каза Ивелина Петкова, бизнес мениджър, Wyser България, в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

Във връзка с посланието на много организации за липсваща работна ръка Петкова коментира ефектите, които нанесе пандемията от COVID-19 в професионален план.

"Ако преди повече от две години много по-често анализирахме т.н. твърди умения, анализирахме какви са резултатите, които потенциалните кандидати постигат или какъв е техният опит в една или друга професионална среда, в момента много по - важно е да анализираме така наречените "меки умения“. Насочваме се много повече към личността, към социалните и емоционалните елементи.“

Тя дава пример с критичното мислене, емпатията, устойчивостта и гъвкавото мислене за характерни определящи черти на тази "мека“ страна на личността.

По думите на Ивелина Петкова необходимостта от "меки умения" става все по-критична.

В заключение бизнес мениджърът обобщи, че анализът върху "меките умения" спомага и след като професионалистите са част от компанията и за това къде могат те да бъдат развити допълнително.

"Именно в това е ключът за задържане на качествените хора в организациите", категорична е Петкова.