България започва да излиза от ролята на заподозряната като най-корумпирана страна. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод отпадналия механизъм на Европейската комисия, предаде репортер на "Фокус“

"България е под три мониторинга – един от Съвета на Европа и два други от Европейската комисия. Единият в момента отпада, а това е национален успех. Той се дължи на факта, че нашите партньори виждат, че България има способност да следва дневен ред, да си поставя амбициозни приоритети и на база на това да формира управление, което да нормализира политическата обстановка", заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него в момента страната ни е получила кредит на доверие от своите партньори, което трябва да се материализира чрез изпълняването на съдебната реформа, промените в антикорупционната комисия, промените в Конституцията.

"Същевременно трябва да разбираме, че тази обстановка е въпрос на кредит, защото тя се дава на ниво заявки. Предстои ни много работа. Предстоят ни промени в Конституцията, които трябва да доведат до избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет и нов главен прокурор, които наистина да са убедителни фигури, защото само тогава и българското общество и нашите партньори ще видят изпълнението на този кредит, който ни се дава", каза още той.