Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било вчера. В края на годината очакваме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението. Пост-Ковид кризата доведе до икономическа утежнена ситуация, която не само поставя под заплаха качеството на медицинските грижи, но и тяхното оцеляване. Товаказа зам.-председателят на ББА Иван Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че болничните заведения в цяла Европа призовават правителствата за спешни мерки за спасяване на сектора.

"В Германия говорят за опасност от затваряне на лечебни заведения, поради голямото увеличение на цените на енергоносителите. И при нас има огромна опасност да се стигне до фалити на болници. Предходната ситуация показа, че здравеопазването е сектор от националната сигурност, за това призоваваме за адекватни мерки. В началото на годината бяха осигурени допълнителни средства за бюджета на НЗОК, а сега може да бъдат освободени", допълни Тодоров.

"Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране. Клиничните пътеки, въпреки че бяха увеличени с около 25%, бяха недофинансирани и преди това. А Спешна помощ и РЗИ са една от частите на здравеопазването. Болничната помощ е друга част. Трябва да се предвидят средства за всички части", подчерта той.

Тодоров смята, че първото нещо, което трябва да се направи, е освобождаване на натрупания резерв, който е в НЗОК.