Обединение вляво може да има само и единствено с водещата роля на БСП. Това заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков. Според него, всеки друг опит за събиране на лявото би бил конюнктурен и целящ постигане на кратковременни политически резултати.

"На практика, всеки опит за обединение на лявото без БСП би бил поредното му разпокъсване, заяви Иван Таков. - Има само един начин за успешно обединение вляво и ние го демонстрирахме на местните избори миналата година. Обединение може да има на базата на ясно заявени леви идеи и политики. Всеки друг опит за обединение по-скоро би означавал употреба на надеждите и очакванията на левите хора в страната. На практика, те отново ще бъдат излъгани". 

Иван Таков добави, че Идейното движение в БСП "Бузлуджа", което беше сформирано неотдавна има за цел да постигне истинско обединение на лявото, в което социалистическата партия да има водеща роля. 

"Желанието ни е БСП да води процеса по обединение на лявото, а не той да става, въпреки нашата партия, обясни лидерът на столичните социалисти. - БСП не може да си позволи да продължава с разделението. И всички наши действия, включително и създаването на Движение "Бузлуджа" в БСП, са насочени в посока да предотвратим опасността нашата 132-годишна партия да стане излишна и други политически проекти да запълнят пространството вляво. Защото всички добре знаем, че в политиката вакуум няма. Смисълът за всички леви хора е да се съединяват, защото заедно сме по-силни, а разделени сме по-слаби".