Трябва да защитаваме интересите на ясно определени социални групи, а не просто да търсим съглашателство за участие във властта, за да може да прокараме някакви политики, казва лидерът на столичните социалисти Иван Таков, информира пресцентърът на БСП - София.

"Време е БСП да заработи отново като политическа партия". Това заяви той по време на участието си в първото за годината издание на Дискусионен клуб "Политика 21", организирано от проф. Захари Захариев.

Заедно с него по темата "БСП и предизвикателствата на новото време" говориха бишият председател на Народното събрание и бивш евродепутат Георги Пирински и председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) и експредседател на БСП - София Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти беше категоричен, че БСП трябва да защитава интересите на ясно определени социални групи, а не просто да търси съглашателство за участие във властта, за да може да прокара някакви политики.

"Две са основните характеристики на новото политическо време - кризата на доверие в политическите партии и представителната демокрация и огромните социално-икономически разделения в страната", каза Иван Таков.

Според него всички партии са длъжници не само на избирателите си, но и на цялата политическа система в държавата.

"Предстоят ни парламентарни избори за пети път в последните две години. Ако партиите час по-скоро не осъзнаят огромния риск и не започнат да действат разумно, демократичната система в държавата ще бъде поставена под огромна заплаха, каза Иван Таков и добави: "Вече сме свидетели на опит за свикване на референдум за президентска република".

Лидерът на столичните социалисти добави, че БСП трябва много ясно да каже кои социални групи в обществото представлява.

"Съществуващите вече огромни социално-икономически разделения в страната доведоха дотам, че болшинството от българите нямат политическо представителство. Това важи в огромна степен за София. Едрият капитал има много добро представителство в Столична община, а останалите граждани?! БСП е призвана да представлява точно тези социални групи. И трябва много ясно да го заяви, а след това и да го покаже с решения и действия. Ако продължаваме да бъдем "всеядни" на всеки следващи избори резултатът ни ще върви стремглаво надолу", предупреди Иван Таков.

Според него, ако парламентарната криза продължи и след предстоящите предсрочни избори на 2 април, това няма да е просто криза на представителната система, а ще бъде експлозия с трудно предвидими последствия.

"В един момент търпението на избирателите ще свърши и те наистина ще потърсят спасение в президентска република, предупреди той.

Таков подчерта, че е много важно БСП отново да заработи като политическа партия: "В това отношение търпим сериозна критика. Много е важно партията да предлага решения, които са в основата на една цялостна трансформативна политика, а не да мимикрира с мерки, имитиращи политика. И по този начин да възпроизвежда статуквото".

Той насочи вниманието и към предстоящите през есента местни избори: "Предвид политическата ситуация в страната в момента, ние ще съобразим нашата политическа програма и кампанията с особеностите на новото политическо време и на партията в него. В различните комисии и съвети на нашата организация вече започна работата по изготвянето на новата ни предизборна платформа за местните избори. Ще имаме нова концепция с изключително леви политики. Щом тя стане готова, ще предложим личностите, които ще я ретранслират първо чрез послания към столичани, а след това, като спечелят доверието им, и реално ще се борят за изпълнението й в Столична община. БСП не е просто социална партия. БСП е социалистическа партия и е време ясно да го заявим и да го докажем с решенията и действията си"