Конфликтът между Иран и Израел поне за момента не оказва голямо влияние върху цената на петрола. Това каза финансистът от Аlaric Securities Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

След първоначалната атака на Иран към Израел очаквано последва скок в цената на петрола. Иран заплаши да затвори Ормузкия проток между Персийския залив и Арабско море, откъдето минава 1/5 от световния добив на петрол. През него изнасят основно Кувейт, Обединените арабски емирства и самия Иран. "Иран е един от най-големите производители и износители на петрол. Това няма как да не бъде отразено в цената на толкова волатилен актив, какъвто е петролът. Очаквам много волатилност в подобна ситуация. Поне за момента размяната на удари е демонстрация на сила и повечето анализатори считат, че няма опасност от разрастване на конфликта. Ако обаче това се случи, последствията биха били абсолютно непредвидими“, коментира финансистът.

Заради атаките на хутите в Червено море морският трафик е пренасочен, което увеличава транспортните разходи и забавя веригите на доставка на различни стоки и суровини, включително и петрол, допълни Иван Такев.

Предлагането на петрол, за разлика от другите суровини, може да бъде контролирано. Ограничаването на предлагането е основният фактор, който движи цената на петрола, обясни експертът. "Организацията, която обединява износителите на петрол и може да контролира предлагането, е ОПЕК. Всяка по-рязка намеса на ОПЕК на практика задвижва пазара с много в една или в друга посока и инструментариумът на държавите, с който да влияят върху петролния пазар, са много малки. Те имат възможност да ограничат влиянието на цените на петрола върху населението, което потребява петролни продукти, през механизмите на финансовите пазари, но самият базов актив е много трудно да бъде контролиран, когато една организация като ОПЕК е решила да промени политиката си или да постигне предварително поставени цели“, допълни той.

Има и много други фактори, които влияят върху цената на петрола. Геополитиката е един от тях, посочи Иван Такев. Петролът се търгува основно в долари и поради тази причина той също се явява важен фактор. "Силният долар в настоящия момент – той отбеляза няколкомесечен връх, растейки с около 3 на сто за последните 5 седмици, на практика дава премия за валутата от страна на търсенето на петрол. Т.е. всеки, който търси петрол, в един момент ще трябва да плаща и премията на долара. Това е основната причина, поради която през последната седмица петролът бележи брутен спад, въпреки геополитическото напрежение“, обясни финансистът.

Цената на петрола е в пряка корелация с цената и на природния газ. "Там, където има петрол, обикновено има и природен газ, а природният газ е основна суровина в икономическия живот“, допълни той.  

Латинска Америка също е производител на петрол, но по глобално значение тя отстъпва на Персийския залив, където са най-големите производители, отбеляза Такев. Венецуела е държавата с най-големи доказани петролни залежи, но тя не е голям фактор на световния петролен пазар. "Нейните резерви са сравнително труднодостъпни, което оскъпява извличането им. В следствие на политическата ситуация венецуелският петролен сектор беше недофинансиран, не се разработват нови полета и съответно производството е сравнително малко“, обясни експертът.

Бразилия е в топ 10 на производителите на петрол, като задоволява потребностите и на останалите държави от Латинска Америка.

Петролът е най-широко потребяваната индустриална стока и има отражение върху всеки един аспект на икономическия и социалния живот. Светът все още е много зависим от петрола и това няма да се промени толкова бързо, смята Иван Такев. "Още дълго време ще бъдем подвластни на тази волатилност в цената му и отражението й върху цената на всички икономически блага, които потребяваме. Той се използва за производството на широк кръг индустриални стоки. Пластмасата например е продукт, който се извлича на базата на петрол“, даде пример той.