Инвестирането в ценни книжа носи доходност с времето. Инфлацията има отношение към инвестирането в акции, но хоризонтът на повечето инвеститори е дълъг. Това каза Иван Такев – старши мениджър в Alaric Securities, предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

На финансовите пазари търсенето на капитал среща предлагането, обясни експертът. "Финансовите пазари съществуват, защото има хора, които имат добра бизнес идея и имат нужда от капитал, съответно има хора, които имат излишък от капитал и искат да получат някаква възвращаемост“, поясни Иван Такев.  

Ценните книжа представляват част от собствеността на една компания, капитал или съответно пропорционалната част от дълга, който една компания е поела. "Говорим както за дългови, така и за капиталови ценни книжа, в зависимост от това какво тези ценни книжа материализират – заема, поет от една компания, или собствеността. Притежавайки дълг от компанията в каквато и да е форма, вие на практика имате право да получите определена лихва на годишна база, която компанията ви е обещала да изплати заради това, че вие сте инвестирали и сте предоставили своите средства за реализация на нейните идеи“, обясни Такев.  

Привилегированите акции представляват хибридни инструменти – те представляват дял от капитала, но по своето естество те имат характеристики и на дългови ценни книжа, обясни той. Конвертируемите облигации също са такъв вид инструменти, които са облигации, които при определени обстоятелства могат да се конвертират в акции.  

Заради двуцифрената инфлация миналата година и нулевата възвращаемост на банковите депозити около 10% от средствата са се стопили, отбеляза Иван Такев. "При всички положения инфлацията е фактор, който влияе върху очакванията на инвеститорите“, отбеляза той.  

По думите му причините, поради които парите на българите стоят в банковата система, са комплексни. "Това е манталитетът на българина, който не е склонен да рискува, но същевременно предпочита да стане милионер в рамките на един ден. На второ място е слабото познаване на принципите на пазарната икономика, на начина, по който работят финансовите пазари, което е дългосрочно предопределено от липсата на сериозна финансова култура, не само в България, а на практика в цяла Югоизточна Европа“, обясни експертът. 

Фондовите борси не позволяват директно участие на самите инвеститори. Традиционните фондови борси работят с една ограничена маса от членове, които опосредстват достъпа за своите клиенти, обясни Такев. "В тоя смисъл, ако решите да купувате и продавате акции, вие трябва да се обърнете към инвестиционен посредник, да му станете клиент и той вече ще изпълнява вашите нареждания, дали искате да купите или продадете даден актив. Инвестиционните посредници се лицензират, има компетентен орган за това. В последствие той осъществява и вторичен надзор върху дейността на всеки един от тях. Такъв орган в България е Комисията за финансов надзор. Тя лицензира целия ни банков финансов сектор“, обясни още Иван Такев.