"Към настоящия момент се извършват множество разследвания, като делото е върнато на полицията с указания за нови разпити на обща група свидетели, за да се установи пълнотата на фактическата обстановка и причините, довели до размяната на двете деца", това каза в брифинг Иван Стефанов, зам.- районен прокурор,  информира репортер на Агенция "Фокус". 

Под ръководството на СРП се извършва разследване по чл.184 от НК  за това, че в голямо столично болнично заведение са разменени две малки деца, допълни зам.-районният прокурор.

"Към настоящия момент информацията, която може да се предостави с разрешението на наблюдаващия прокурор е, че са разпитани в рамките на седмица 28 човека, приобщени са биологични материали от майките на двете деца, като от назначената ДНК експертиза е установено, че родителите, вписани в актовете за раждане на децата не съответстват на биологичните такива. Двете деца са разменени при изписването", каза Стефанов.

И двете майки са оказали съдействие при изследванията. Резултатът е показал, че двете деца са различни майки от вписаните в актовете им за раждане. Трета майка няма, просто двете деца са разменени, уточни още веднъж Стефанов.

Целта на разследването е да установи в кой точно момент е станало разменянето.

Номерата на гривните на децата са правилни, но дадените на майките са различни и впоследствие едната майка установява, че нейната гривна не съответства на тази на детето, което ѝ е дадено.

В момента децата са при жените, вписани като техни майки. Дирекцията за социално подпомагане е уведомена, но не е установено децата да са под риск.

Отговорност ще се търси от лицето, което е разменило двете деца. Дали е умишлено, или по грешка, ще установи разследването. При установяване на вина, законът предвижда до 2 години лишаване от свобода, чиято редакция е от 1968 година, допълни  зам.-районният прокурор.