От днешна дата стартира с изключително сериозни темпове техническото проектиране на автомагистралата от Русе до обхода на Бяла. Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков във връзка с изграждането на магистрала от Русе до Велико Търново, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Министърът обясни, че обявяването на аутобана за национален обект е било подготвено от предишния служебен кабинет, но планът умишлено не е съгласувано от министрите в редовното правителство. 

"Това, което беше интересно и мога да го споделя, тъй като в миналия служебен кабинет почти се бяхме подготвили за това действие, включително и с подробен устройствен план, но се оказа, че в определени министерства той умишлено не е бил съгласуван. Министърът на здравеопазването днес сподели, че планът не е бил съгласуван и магистралата не е обявена за национален обект. Това вече е преодоляно и вече можем да кажем, че от днешна дата стартира с изключително сериозни темпове техническото проектиране на автомагистралата от Русе до обхода на Бяла. Това са два от бъдещите ЛОТ-а на магистралата", разясни той.

Иван Шишков подчерта, че магистралата е важен транспортен коридор със значение за цяла Европа. 

"Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор, който е със значение не само за България, а е със значение за цяла Европа. Това е коридорът Север-Юг. Амбицията е такава, че ние няма да спрем до тук. Максимално бързо ще възложим проектиране на целия транспортен коридор до КПП "Маказа", каза още служебният минитър.

Нели СТАВРЕВА