На 27 септември правителството е взело решение за отпадане от Плана за възстановяване и устойчивост изграждането на високотехнологичен национален център за лечение на онкоболни с фокус върху лечението на деца.

Това стана ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Хинков на въпрос на народния представител от "БСП за България" Иван Петков за съдбата на националния протонен център.

"Компонент 12 - "Здравеопазване" на българския План за възстановяване и устойчивост има за цел да подобри предоставянето и наличието на здравни услуги в България. Той обхваща 6 реформи и 7 инвестиции. Един от ключовите проекти по компонент "Здравеопазване" е изграждането на национален център за лечение с протонна терапия за прилагане на най-съвременните методи за лечение на онкологични заболявания с фокус върху лечението на деца", заяви в питането си към министъра социалистът.

По думите на Иван Петков в публичното пространство е излязла информация, че проектът за национален протонен център е стартирал. "Подобни проекти следва да се подкрепят, защото са от полза на цялата онкологична общност в България, а лечението на деца следва да е с най-голям приоритет", посочи Иван Петков и се обърна към министъра с въпрос на какъв етап е проекта и каква е ангажираността на здравното министерство.

Министър Хинков потвърди, че изграждането на националния протонен център е най-голямата инвестиция в сектор "Здравеопазване" по ПВУ, но призна, че при промените на Плана за възстановяване и устойчивост и с решение на Министерски съвет от 27 септември националният протонен център е изваден от Плана, тъй като проектът се движел с около година закъснение и имало риск за реализирането му. Министерството на здравеопазването се ангажирало да го предостави като проект с национално значение и държавно финансиране, стана ясно от отговора на министъра.