"Българските граждани видяха, че трудно започна работата на парламента. Ние издигнахме един от най-ерудираните депутати за председател на Народното събрание. Не намерихме подкрепа, но намерихме консенсус, за който всички се бяхме разбрали на председателски съвет, но след това колегите от “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ не бяха коректни. Ние застанахме зад Вежди Рашидов, за да може да има парламентаризъм доколкото го има този парламент, и за да можем да създадем нормална работа и възможно най-много закони по Плана за възстановяване да бъдат приети.“ Така народният представител от БСП Иван Петков коментира тридневното избиране на председател на НС в ефира на NovaNews, съобщиха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

По думите му са възникнали конфликти между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“ във връзка със спортната комисия и за пореден ден не може да бъде избран съставът ѝ. "Ние подкрепихме вчера кандидатурата на г-н Василев, но излезе становище, че е имало намеса и то от страна на “Дондуков“ 2, след като г-н Василев е подал сигнал срещу настоящия министър на спорта. Ние нееднократно сме казвали, че Президентството се меси в нашия вътрешнополитически живот“, обясни социалистът и допълни: "Когато имахме събрание на групата на “БСП за България“ имаше разбиране, че спортната комисия трябва да бъде оглавена от “Продължаваме промяната“, така че явно след това нещо се е случило. След това се оказа, и че за още няколко комисии няма консенсус, за да може да тръгне работата. Ние вече втора седмица не можем да го направим“, каза още той.

Иван Петков е категоричен, че БСП никога не се отмята, когато поема ангажимент. "Ние имаме решение на Националния ни съвет, според което няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Ако “Продължаваме промяната“ ни поканят на разговори ще отидем, а ако третият мандат бъде връчен на БСП, ще се опитаме да съставим кабинет“, заключи депутатът от левицата.