Със сигурност денят на първия успешен вот на недоверие у нас ще остане в историята, причините са две. Това каза политологът Иван Начев, ръководител на департамента "Политически науки" в Нов български университет (НБУ) и директор на училището за политика "Димитър Паница", в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за първия успешен вот на недоверие в модерната история на страната ни. Първата причина според него е, че тази коалиция от самото начало е сложна. "Излизането на един партньор от нея и преминаването му в опозиция предвещаваше този край. Т.е. няма как ние да не изучаваме, както се казва, по-нататък този пример, защото той е много показателен за това колко трудно могат да съществуват подобен род широки коалиции“, заяви той.

Наблюдаваната обществена реакция е другата причина денят да остане паметен, добави политолога. "Наблюдаваме някои протести на привърженици на управляващата коалиция и на самия председател на Народното събрание, който беше отстранен. Това отново се забелязва за първи път в съвременната ни история. Аз съм гледал съм много протести – за първи път видях министри и министър-председателят да се разхождат спокойно сред протестиращите“, обясни той.

"От друга страна, виждаме промяна в позицията на ГЕРБ и на ДПС по отношение на казуса с Република Северна Македония. Сега паметта ни не е толкова къса да забравим кой вкара България в този казус и че към момента, ако не беше това вето, вече можеха да се водят преговори и можеше в процеса на преговори да има доста по-голям напредък от този, който наблюдаваме в момента. Така че ето това е също бих казал нещо историческо“, коментира Иван Начев.

Той отбеляза, че негови колеги определят присъствието на депутата Делян Пеевски в парламента и гласуването му срещу правителството също като историческо. "Обикновено предишните протести са били насочени именно срещу ДПС и присъствието на Пеевски в ДПС“, каза още политологът.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".