Инфографиките са визуализирани картини, представящи различни статистически проучвания за света и България по изключително достъпен начин и от достоверни източници. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Иван Люцканов – автор на страницата "Землевеж“.

Идеята за ифографиките се поражда сред разговори с негови приятели и нуждата от защита чрез цифрови аргументи. "Винаги съм обичал да научавам разни неща за света около себе си и открих, че една картинка струва колкото 1000 думи, и че си заслужава да имаме инфографика по най-честите и важни въпроси.  В една инфографика човек може да види за какво става дума и без да е запознат с математика, статистика, без да чете дълги текстове. Затова реших да правя такива инфографики и да ги споделям в платформи, социалните мрежи, за да ги видят и други и да се вдъхновят от тях.“

Направата на една проста инифографика не отнема много време и не е нещо изключително сложно, разказа още Иван Люцканов. "Недостатъкът на простата инфографика е, че не може да е толкова изчерпателна или пък скрива някои подробности. Но това е положението в социалните мрежи. За създаването им е необходимо човек да има и някакъв опит и да има по-информиран поглед над нещата.“

Според Иван Люцканов два типа неща стават по-популярни: "Първият тип са нещата по по-прости теми, примерно неща от ежедневието. Това става тенденциозно по-популярно отколкото неща, свързани с икономиката или енергетиката. Вторият вид са тези на популярни теми. Примерно инфографиките за избори стават много популярни. Ако нещо се тиражира в медиите, то става популярно и в социалните мрежи.“ Това според него е и проблем, защото "би трябвало важните неща да стават важни и преди да бъдат наложителни и спешни“.

Не е правилно и добре човек да се образова от социалните мрежи, те не трябва да са източник на образование, а по-скоро на вдъхновение, което да те предизвика да отидеш някъде другаде и да прочетеш повече и по-задълбочена информация по темата, и така сам да изградиш мнение: "Аз много повече предпочитам да разглеждам себе си като вдъхновител, отколкото като учител в социалните мрежи,“ каза още той.

Иван Люцканов сподели още, че е избрал да се върне във Варна, тъй като човек се чувства по-добре в родното си място. "Винаги съм имал някакво желание и мечта да се развивам в България и да се занимавам с някаква общественополезна дейност в родното си място. И това връщане ми дава и този шанс,“ сподели още Иван Люцканов – автор на страницата "Землевеж“.