"Всяка от партиите в коалиция "Заедно“ участва във финансирането със своите възможности. Братя Илиеви са успешни бизнесмени, които са решили да отделят от своите средства, за да създадат в политиката условия за нормално съществуване!“.

Така отговори Иван Лозанов от коалиция "Заедно“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Четох, че Орлин Алексиев, небезизвестния "ковчежник“, ако мога така да се изразя, на Столична община от ГЕРБ и не знам защо Алексей Петров били покровители на коалиция "Заедно“! Оборете ме! Говори се, че "Сбор“ е под влиянието на двама братя, които държат "Ялта“!“.

"Не Ви ли е страх, че сега ще кажат – Димитър Илиев от "Ялта“ дава пари? Ще напомнят и случая "Индиго“, той беше собственик, когато загинаха дечица?“, попита Беновска. Иван Лозанов отвърна, че за съжаление това е бил един трагичен инцидент. На тогавашните собственици на "Индиго“ също им тежи! "Но не ви ли е страх, че ще ви упрекнат, че тези бизнесмени ви купуват?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори: "Какво значи купуват? В политиката човек влиза с идеите си! За нас има два типа политика, правилна и неправилна за решаване на съответните проблеми! Дали е лява или дясна – няма значение!“.

Беновска попита своя гост какво мисли за санкциите по "Магнитски“ и натиска от страна на САЩ да приемем законопроекта на Крум Зарков за съдебната реформа. Иван Лозанов отговори, че американците имат право да изискват и да поставят ултиматуми единствено на партиите, които участват в управлението на САЩ. "Заедно“ не допускат намеса на когото и да е в българското управление и политика! "Икономически и политически лобизъм за хората, които участват в нашата коалиция, е абсолютно недопустим! Единствените закони, с които приемаме България да се съобразява и да се синхронизира, това са законите на ЕС!“, категоричен бе той.

Иван Лозанов коментира и войната в Украйна, като изрази мнение, че всяка една война се води, за да се стигне до мир. С оръжие може да се спечелят отделни битки, но война не се печели с оръжие. Тя се печели по пътя на дипломацията. Лозанов беше категоричен: "Аз съм историк, не съм вярвал, че през 21 век ще има война! След тази инвазия в Югославия, когато унищожиха една цветуща държава по схема, която е позната навсякъде. Не вярвах, че ще има втори такъв случай в цивилизования свят! Ако всички тези пари, които се наливат, за да се продължи войната или да се определи кой ще е победителят, се бяха раздали преди войната на населението на Украйна или икономически беше подпомогнато гладуващото население в Африка – светът щеше да изглежда по различен начин!“.

В края на разговора Беновска разказа на своя гост за кампанията на "Беновска пита“ и "Радио К2“ в подкрепа на дуалното и професионалното образование. Лозанов каза, че

подкрепя тази кауза. Той разказа: "Приобщихте ме, защото аз мисля по този начин. Дъщеря ми живее в Швейцария, миналия месец бях там. Имах възможност да видя, че най-известните фирми за производство на часовници и на бижута се намират в едни селца. Има професионални центрове, които образоват и създават специалисти, които обслужват този регион. Висшето образование се превърна в "чесало на суетата“, извинявам се за този израз, но хората в България почесват суетата си, взимайки диплома! Продавачи с висше философско, социологическо или инженерно образование!“.