Книгата му излиза на 26 септември с премиера в София.

Със своите мемоари "Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“ Иван Костов започна да говори за трудния път за модернизирането и европеизирането на България. Три години по-късно продължава разказа си за българския преход като разкрива на читателя как изглежда "Политиката отвътре“.

В новата си книга авторът обяснява на достъпен език, защо преходът у нас не завърши с установяването на върховенство на закона. Търси причините за общото разочарование. Прави своя анализ на двигателите на прехода и на силите, които все още успяват да се противопоставят на опитите за демократизация на страната.

Иван Костов се позовава на примери от своя опит за правилни политически решения, въвели България сред свободните и развити държави, но и за тези грешки и провали, заради които страната ни да остава в плен на мафията.

Изданието ще се появи на пазара на 26 септември 2022 г., когато от 18:30 ч. в Зала 3 на Национален дворец на културата (пл. "България“ 1, София) по време на официалната премиера на изданието проф. Веселин Методиев ще представи своя прочит на изданието.