МВнР ще информира партньорите си за този безпрецедентен акт на недопускане на българи в РСМ. Това каза служебният министър на външните работи Иван Кондов във връзка с недопускането на Андрей Ковачев, Милен Врабевски и други трима български граждани на територията на РСМ, предаде репортер на "Фокус". 



"МВнР е в процес на информиране на всички партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираните от Скопие намерение да работи за добросъседски решения и за изпълнение на поетите от Скопие ангажименти", заяви той.

Кондов заяви, че българските институции ще сезират ЕС за случилото се. 

"Предстои изпращане на на официални писма от президента, председателя на НС и от мен до институциите в ЕС", каза министърът.

Той е категоричен, че позициите на северномакедонското МВнР и посланика на РСМ в България не съвпадат с връчените от граничните полицаи документи на недопуснатите българи. 

"Вчера извиках посланика на РСМ за разговор. Прави впечатление, че обяснението на посланик Поповска и съобщението на МВнР на РСМ се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти. Изложената теза,че господин Ковачев е едва ли не косвена щета на някави други лица, които представлявали заплаха за някакви други лица, е меко казано несъстоятелен", каза той.

Министърът посочи и проблемите между България и РСМ, за да не могат двете страни да изградят нормални добросъседски отношения. 

"Първо, практиката на Скопие да информира нас и нашите партньори по начин, който се разминава с действителността или най-малко с посланията, които отправя за вътрешнополитически цели, възпрепятства възстановяването на нашето доверие и влияе негативно на съдържанието и конструктивността на нашия диалог.

Второ, липсата на изпълнение на поетите ангажименти, дори елементарни жестове на добра воля като например договореното извинение към българите, репресирани от комунистическия режим в бившата социалистическа република Македония и отварянето на архивите на държавния репресивен апарат през 1991 година.

Трето, но най-важно за нас - това е продължаващият натиск, заплахи, говор на омраза срещу българската общност в нашата съседна държава. Ние очакваме държавата, кандидат за членство на ЕС, ефективно да защитава всички свои граждани. Вместо това сме свидетели на заглушаването на гласовете на македонските българи чрез повдигането на безпочвени обвинения към тях, чрез притискането със съдебни дела, чрез демонизирането им в медиите и особено в социалните мрежи", обясни министър Кондов.