Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се провежда в хотел "Интерконтинентал" в София. По думите му цената за следващия месец дори се очаква да поевтинее.

Иванов припомни, че цената за октомври се понижи с 34 процента, което се дължи на два основни фактора. Първият е, че на 1 октомври започна да функционира българо-гръцката газова връзка Стара Загора - Комотини. Освен това цената на газа на основната борса в Нидерландия също спадна.

Председателят на КЕВР посочи, че в Европейския съюз (ЕС) газовите хранилища са пълни почти на 90 процента. В България този процент е 77 на сто, но до отоплителния сезон Иванов вярва, че хранилището ни в Чирен ще бъде запълнено. Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен, цените, които са предложени от участниците в търговете, са изключително атрактивни.

Инвестициите са свързани с новите технологии, които са необходими при управление както на товарите, така и за управление на претоварването на мрежите. Председателят на КЕВР счита, че тази тема трябва да бъде развивана, посочвайки, че през 2008 г. в България 10,3 процента беше енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в брутното енергийно потребление. През 2019 г. този процент се удвоява и вече енергията, произведена от ВЕИ, е 21,6.

Съгласно План "Климат, Енергетика" до 2030 г. потреблението на енергия в страната от ВЕИ ще достигне 27 процента в брутното енергийно потребление. Проблемите у нас са в две насоки. Първият е с присъединяването на нови ВЕИ централи. Вторият проблем са електроенергийните системи, които трябва да бъдат реорганизирани по начин, по който да осъществят преноса и управлението на такава енергия. Това изисква инвестиции, обърна внимание председателят на КЕВР Иван Иванов.