"Във ВМЗ доказахме, че държавата може да бъде добър стопанин – цел, заложена в програмата на БСП, която и Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията, и аз като изпълнителен директор на ВМЗ в рамките на предишното редовно правителство, отстояхме.“ Това заяви в студиото на "Подбалкански новинар“ бившият изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов, кандидат за народен представител и четвърти в листата на "БСП за България“ в Пловдив-област.

"Увеличихме производството: Само за месец юли, когато министър е Корнелия Нинова, ВМЗ има повече произведена продукция от трите месеца, в които служебният министър Никола Стоянов е бил начело на ВМЗ. За първото тримесечие е произведена продукция за 16 млн. лв., за един месец при управлението на екипа на Иван Иванов – 28 млн. лв. Справихме се с критичните доставки на суровини – от наследените 10 доставки, заплашващи част от производството, оставихме само 2, и то с решение за тях до средата на септември“, посочи Иван Иванов.

ВМЗ разплаща стари задължения, натрупани във времето, в което начело на борда е сегашния служебен министър, в размер на над 35 млн. лв. Държавното предприятие започва да изплаща дивидента към държавата и превежда на ДКК близо 1 млн. лв.

"Въведохме силен социален пакет от мерки в подкрепа на работниците“, заяви Иван Иванов и посочи: "Още в първия си работен ден подписах новия Колективен трудов договор, с който увеличихме заплатите с 200 лева и ваучерите от 80 на 200 лв. – придобивка, извоювана от министър Корнелия Нинова тогава. По мое предложение към отпуската на всеки работник отпуснахме допълнително възнаграждение от 150 лева.“

Екипът на Иван Иванов отваря заводския стол за хранене. Съветът на директорите взима решение храненето в стола да се дотира. "Сега чувам от работници, че столът отново е затворен“, добави бившият изпълнителен директор на ВМЗ.

Екипът на Иван Иванов организира и адекватно медицинско оборудване. Бившият изпълнителен директор не скри, че влизайки във ВМЗ е останал изумен как завод с подобно производство не разполага с необходимото и адекватно медицинско оборудване – "заварихме празна линейка“. Купува се и се оборудва линейка, четири медицински чанти и се осигурява медицинско обслужване.

Възстановява се практиката работещите във вредните производства да получават кисело мляко. До влизането на назначеното от Нинова ръководство, работниците нямат дори вода в помещенията. Екипът на Иван Иванов вкарва над 90 диспенсъра в цеховете.

"Заболя ме от ироничната забележка на служебния министър за киселото мляко, което сме раздавали на работниците от ВМЗ. За него може да е несъществено. За мен, обаче всяка една социална придобивка за работещите във ВМЗ е важна“, заяви Иван Иванов и добави: "Аз съм гражданска квота, но затова съм в листата на БСП – за мен БСП е най-социалната партия, тя беше и остава социалния стълб в управлението“.

Той отговори откровено и за къщата, в която е отсядал като директор на ВМЗ: "Това са стаи под наем, които наехме като по-евтин вариант от хотелите, които са наемали тези, които ни атакуват. Къщата наехме не само за мен, а за целия екип, който дойде с мен от София. 6-ма души. Пада се по 25 лева на нощувка. Това е истината за "луксозната къща.“ Иван Иванов посочи, че атаките идват от хора, които изпълняват политическа поръчка – срещу БСП, Корнелия Нинова и назначеното от нея ръководство на ВМЗ. "Тези хора не познават завода, производството му, те не са влизали в цеховете при работниците“, добави бившият изпълнителен директор на ВМЗ.

"Вярвам, че работниците във ВМЗ заслужават да продължим това, което започнахме – увеличаване на възнагражденията, разширяване на пакета на социалните придобивки и подобряване условията на труд. БСП излиза на тези избори със силна програма в подкрепа на работещите и увеличаване на доходите“, заяви Иван Иванов и призова хората да гласуват с номер 28 и с преференция за него 104.