"Най-важното, на което залагаме в нашата кампания, и за което ще продължаваме да настоява да се случва в едно бъдещо управление, е таван на цените. Виждаме, че това, което правят в Испания, Португалия, Унгария, Гърция и редица други европейски страни, е именно овладяване на цените на основните хранителни продукти, чрез таван на цените.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ в Русе и Шумен Иван Иванов в ефира на NOVA. По думите му мярката е необходима, поради невъзможността на компетентните регулаторни органи да се намесят в тази ниша.

"Очевидно и сега действащото служебно правителство установява, че има нарушение на добрите търговски практики. За да намерим изход от тази ситуация, държавата трябва да се намеси по-активно, защото българският потребител страда“, категоричен е той.

Социалистът обясни, че налагането на таван на цените не рискува да бъдат нарушени пазарните принципи, тъй като те отдавна били нарушени. "И то за сметка на потребителите, чиито доходи не се увеличават, а изостават, заради темповете на инфлацията“, уточни Иванов.

В предаването “Твоят ден“ той припомни: "Като земеделски министър бях направил анализи в тази посока, и ако ни беше стигнало времето, необходимите крачки щяха да бъдат извършени. На първо място това бяха субсидиите, които отпускахме и бяха безпрецедентни за производителите на мляко, плодове и зеленчуци“, обясни той и допълни, че те продължават и сега, въпреки че не беше приет бюджет за 2023 г.

По думите му следващата стъпка е приемането на закон за браншовите организации, какъвто е бил подготвен, но не е стигнало времето да бъде приет в 47-ото Народно събрание. "Разчитахме на служебния кабинет да го внесе след това, но това не се случи, а той ще даде сила на съответните производители да се договарят и то без намесата на държавата да определят условията, по които да продават своите стоки. В момента всичко е разпокъсано и виждаме страхотни аномалии между това, което те дават като краен продукт и това, което влиза в хранителната мрежа“, каза още той.

Според Иван Иванов един от елементите за борба с инфлацията е налагането на регулаторни механизми, които да спрат спекулативните практики. "Нямаме законодателство, което да определи какво е това спекула и по какъв начин това да се санкционира“, посочи социалистът.

По отношение на еврото той обясни, че БСП не е против неговото въвеждане, а моментът, в който това трябва да стане. "Трябва да има анализ от БНБ, какъвто не беше направен, очевидно и служебният кабинет не е готов в тази посока“, смята Иванов.

По думите му е правилна посоката да бъдат построени нови ядрени мощности, но въпросът е как точно. "Ние ще настояваме вече закупените ядрени реактори да влязат в експлоатация. ЕК не посмя да наложи санкции на ядрената политика на Русия, така че това спокойно може да се случи“, обясни той.

На въпрос за възможните конфигурации след изборите Иван Иванов отговори така: "Много е важно кои партии ще влязат в парламента. На Конгреса ние взехме решение, че ще направим вътрешно допитване до партията с кого можем да направим коалиция. Както се произнесат нашите членове, така ще постъпим“, заключи той.