"Сега по-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население. Когато бях министър успяхме да избегнем посредниците, сега те са върнати", това е коментарът на Иван Иванов от БСП, бивш земеделски министър, по повод недостигът на дърва за огрев и увеличението на цената им, въпреки че в държавните горски предприятия тя е ниска, информира пресцентърът на БСП.

"В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които да се снабдява местното население с дърва, но по някаква причина това беше изоставено от служебния кабинет. И към днешна дата цената на дървесината от държавните горски предприятия е изключително ниска - максималната цена е 70 лв. В същото време се оказва, че по-голямата част от дървесината в момента заминава към фирмите, а не към местното население." 

По неговите думи вероятната причина за това е търсенето на по-голяма печалба от продаването на фирми, които след това препродават дървесината на по-висока цена: "Именно това беше нашата цел - да избегнем тези посредници и до голяма степен бяхме успели да го направим", посочи Иванов, уточнявайки, че това е било направено по административен начин, тъй като законово това не е уредено.

"За 7 месеца извършихме над 250 хиляди проверки и десетки хиляди актове бяха написани, което означава, че в тази система има много проблеми", обясни Иван Иванов.

Депутатът от левицата изрази задоволство от създаването на временна парламентарна комисия, която да разгледа случая с недостига и високите цени на дърва за огрев. Той посочи, че ще бъдат изслушани всички засегнати страни - от лица, получаващи дървесина и кметове до директори на горски стопанства и политическото ръководство на Министерството на Земеделието.

Той изрази надежда, че до края на мандата на комисията ще се предложат и законодателни промени в посока по-справедливо разпределение на дървесина, както и изчистване на несъвършенствата и неуредените въпроси в нормативната база.

"Аз не отмених заповедта за забрана на сечта във вековните гори, защото имаше много неизвестни. Каквото и решение да се вземе, то трябва да е на база експертиза. Най-грешният подход ще е, ако се вземе под политически натиск", каза още Иванов.