Трябва да се готвим до края на март между 10 и 15% повишаване на цената на природния газ, но това е временна прогноза. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Иван Хиновски, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика и председател на Българския енергиен и Минен Форум. 

"Последните анализи и фючърсни сделки, които се реализират на западните борсови пазари показват едно очаквано повишаване на цената на природния газ и на LNG, което до известна степен се дължи и на трудностите по изграждане на терминалите в Германия, дългосрочния договор на Катар с Китай, т.е. редица международни фактори, които определят една песимистична прогноза за цената на газа на борсите. Това влияе върху всички бъдещи сделки, фючърсни сделки на "Булгаргаз“. Но тук, разбира се, и върху цената, щото КЕВР определя, защото както вие казвате, цената на нашия газ е една смесица, микс от азербайджански газ, газа от хранилището в Чирен и бъдещи сделки на LNG", обясни той. 

"Аз многократно съм изказвал критична оценка на всякакъв опит да се регулират цени от горе. Многократно съм казвал, че това не е пазарно, това е санкция някаква, която не е ясно накъде ще избие. Лично аз смятам, че много бързо ще се откаже Западна Европа, Европейската комисия, тъй като тя е водещата в случая, от този механизъм. Опитът ще бъде несполучлив, сигурен съм", изтъкна гостът.

Според него някой в България има интерес да зависим от "Газпром“. Хиновски обърна внимание, че е необходимо изграждането на една национална енергийна стратегия и трябва да възстановим енергийното образование в нашите институции, университети. По думите му е необходимо преразглеждане на всички ангажименти за нашите въглищни централи и да отпаднат всякакви ангажименти по срокове. 

Цоня СЪБЧЕВА