Икономиката и стандартът на живот на българина трябва да бъдат приоритет пред геополитиката. Би трябвало. Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"При положение, че ние може да получим газ на по-евтини цени, с по-сериозна предвидливост относно фактите на 3 до 6 месеца до края на сезона, това би трябвало да бъде приоритет. Аз бих посъветвал днешните управляващи да сондират мнението на "Газпром“ относно подписването на един анекс, нов анекс към договора, с който спорните моменти, които се споделят в публичното пространство, без да е ясно какво е мнението на двете страни, да бъдат изчистени“, посочи Иван Хиновски.

Разговори трябва да се водят с всички възможни страни. Това е диверсификация, посочи енергетикът.

"Диверсификация значи разнообразяване на доставките. Не да водим преговори, ние трябва да поискаме от "Газпром“ изясняване на статуса, защото в момента си говорим в две различни посоки, по две различни уредби. Ние си говорим едно. Ние фактически в момента сме в преговори с "Газпром“. Вече бившият министър Николов каза, че те са изпратили анекс с български вариант на промени в договора. Това значи, че всъщност се водят преговори. Въпросът е, че не се прави така. По дипломатичен път, дипломация – редно е да се направи едно проучване на вариантите на възприемчивост на нашата гледна точка от страна на "Газпром“, да се разбере кое биха приели и кое не биха приели от нашата позиция в този анекс“, обясни той.

Всички налични данни показват, че няма да останем на студено по никакъв начин, защото газ в региона и в България има достатъчно, увери енергийният експерт.

"Газ влиза достатъчно през "Турски поток“, само че той не е по официалния договор между "Газпром Експорт“ и "Булгаргаз“, а се продава от посредници или търговци. Но газ има достатъчно и може да има достатъчно според мен до края на отоплителния сезон, защото България е сравнително малък потребител на газ, тя не затруднява капацитетите на "Газпром“, допълни той.

В момента в тази турбулентна обстановка е трудно да се прецени какъв е делът на двата компонента в тази надбавка бих казал на цената, дали е в следствие на ръста на цените на борсата на природен газ и каква е тази надбавката, която си слагат търговците. Очевидно имаме по-висока цена, тя се състои от тези два компонента, допълни Иван Хиновски.

Евелина БРАНИМИРОВА