Рано или късно, би трябвало България да инициира едно регионално планиране на мощностите, защото тя има тази възможност. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Тя има възможност, единствената страна, може би в региона, която има потенциал, за да изгражда нови базови мощности, каквито са тези в АЕЦ “Козлодуй", нови 7-ми и 8-ми блок. Не напразно към тях има интерес и от Гърция, и от Северна Македония, и от Сърбия, и от редица страни около нас, защото те знаят, че това им е сериозната основа за изграждането на сигурни енергийни системи", коментира още той.

Българската енергийна система е добре комплектована, има резервни мощности, тоест, за дефицит не може да се говори, категоричен бе експертът.

"Аз не бих казал, че ще изпитваме дефицит. Разбира се, като една част от обединената система на региона, ние имаме периоди в които внасяме електроенергия и периоди в които изнасяме електроенергия, в зависимост от необходимостта за регулиране на мощностите, на енергийния баланс. До пускането в експлоатация на новите блокове, ние се надяваме, че ще имаме един къс период на недопроизводство от ядрена мощност, тъй като 5 и 6 блок се очаква, че ще работят поне още 20 години. Така че в този период смятам, че ние ще се справим с предизвикателствата на енергийния баланс", допълни Хиновски.

Регионалният проблем на енергетиката днес е, че масово липсват базови мощности, категоричен бе той.