Политиците говорят с акцент, фъфлят, ръкат, екат, заекват, имат 100-200 думи в речника си. Не може, това е трагично! Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Иван Гранитски, който е и член-кореспондент на БАН по повод призива на Българската академия на науките (БАН) за българския език.

По думите му народните представители дават лош пример: "Разбира се, вече и осакатеното образование, да не говорим за учебниците, учебните програми, тъй като освен лошия език, с който са написани повечето от тях, тоя език е студен, той е пластмасов, от него е изтръгнат живецът. И затова той не е така завладяващ за младите хора, които трябва да учат по тези учебници. А да не говорим, че специално в учебниците по история има гигантски манипулации и фалшификации, които са по посока да се откажем пак от националната си идентичност и да се влеем в една обща небулоза. Сега, тези процеси, колкото и да е трагично, знаете, в историята процесите се явяват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. Само че днешният фарс, в който сме изпаднали ние, е такъв трагичен фарс, това е комбинация между сапунка, някаква грозна шарада и филм на ужасите, хорър", обясни Гранитски.

Според него устремени към новата геополитическа ориентация нашите политици са забравили, че са длъжни да пазят традициите на българския език и на Българското възраждане: "В последните 2 години нашите псевдополитици се занимават с всякакви маловажни въпроси, но не и с най-страшните – демографската катастрофа и опростачването на общественото пространство, падането на нивото на образованието, на здравеопазването. Какво се хвалят и се фукат, че сме били член на Европейския съюз вече 12 години и повече, след като не можем да си опазим една от най-богатите истории", попита още Иван Гранитски.