Няма регистър на предварителните договори за покупка на имот. Много от потенциалните жилища днес са в етап на строителство, още нямат Акт 16. Сделките се случват с нотариален акт, който се вписва в Агенцията по вписванията. Покупката "на зелено“ обаче не се вписва никъде. Така тези "зелени сделки“ не влизат в официалната статистика и тя става неточна. Мнението е на имотния експерт Иван Горанов, гост на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус.“

"Когато избирате жилище, трябва да гледате не сам цената на квадратния метър, но и какво купувате като стил на живот. Парадокс е, че в София най-скъпите квартали имат най-лошата инфраструктура. Може да е прекрасно мястото, където се намира домът Ви, но когато излезете, Вие нямате улица. Това разбирам под "стил на живот“, поясни Горанов.

Хората могат да прекарат повече време вкъщи, защото бизнес вече се прави и онлайн. Затова клиентите разбраха, че е важно удобството на жилищната среда. Удобството и практичността вече са на първо място в желанията на купувачите. Луксът отстъпва на удобството. Търсят се и ефективни сгради в енергийно отношение, коментира експертът.

Цената на имота се определя основно от мястото, където се намира той и от престижността на квартала. Периферните квартали като "Овча купел“ също предлагат своите удобства. "Изборът е Ваш – дали да изберете апартамент с една спалня в "Лозенец“ или с 3 спални в "Люлин“, коментира Горанов. Нормално е в различните квартали цените да са различни.

Наличието на детска градина, училище, супермаркет близо до жилището е ключово за клиента, когато той прави избор за покупка. Идеята и на главния архитект на столицата Здравко Здравков е София да стане "15-минутен град“ – един човек да има в радиус на жилището си всички онези удобства, които са нужни за ежедневието му. "Споровете за цените на апартаментите са като споровете за марките коли – защо един струва малко, друг повече. Това не е проблем, а е естествен пазарен механизъм“, категоричен е Иван Горанов.

В сравнение с 2022 г. пазарът се нормализира – няма истерия по закупуването на жилище така, както се наблюдаваше миналата година. "Тогава хората казаха "Трябва да купим нещо, защото инфлацията е висока“.

Цената на парцела вече е много по-висока, отколкото беше преди 2-3 години. Цената на земята също е компонент от цената на имота. Има недостиг на парцели, където може веднага да се извади разрешение за строеж. Документацията по разрешително отнема година-две и това много забавя процеса, смята още Горанов.