Явно съдебната реформа на Крум Зарков е противоконституционна. Това коментира главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването в Правната комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Политическата логика на този закон е полицай да образува досъдебно производство, което е незаконно, а и практически означава, че може да се създава възможност за злоупотреба. Това нещо, освен че е несериозно, е и на ръба на демократичните принципи", изтъкна той.

"Аз съм в дилема дали да се гордея, че за първи път в Европа се прави закон за Иван Гешев или да се притеснявам. Чудя се, още нямам отговор на този въпрос, но надявам се, че в хода ще ми стане ясно", добави главният прокурор.

"Това, което виждам последните години, е, че опитайки се да не нарушаваме върховенството на закона, нарушаваме върховенството на закона. Леко обидно е да се смята, че като станеш главен прокурор ставаш престъпник", подчерта Гешев.

"Трябва внимателно да се чете докладът на Венецианската комисия, защото там пише, че този закон е на ръба на Конституцията. Трябва да се приеме промяна, но никой не казва каква трябва да е промяната. Те не казват нарушавайте българската Конституция, те казват “трябва да се приеме такъв механизъм". Личното ми мнение е, че има много малко опции за решаването на този въпрос, но промяната трябва да е конституционна", смята той.