Вие сте бъдещето на страната и ако имате желание, можете да промените донякъде държавата, да живеете по-добре. Трябва да не губите вашата енергия и ентусиазъм и да имате идеали. Едно от основните неща, за да успеем, е да спазваме правилата. Докато не разберем, че трябва всички да спазваме правилата, няма как да стигнем до тази справедливост, която самите ние искаме.“ Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща с ученици от 11 и 12 клас от Земеделската професионална гимназия в гр. Сандански, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на прокурорите в България

На учениците бе прожектиран филм за професията на прокурорите, а след това Иван Гешев им разказа накратко какви са функциите и правомощията на прокуратурата.

"Голяма част от българите не знаят какво прави прокуратурата и си мислят, че се занимава с всичко – от раждаемостта до прираста на слънчогледа. Ние имаме доста по-ограничен кръг от правомощия", обясни Гешев.

Той разясни, че прокуратурата е само една част от съдебната власт, а наказателното правосъдие е 10 % от всички дела. В останалите 90 % прокурор не участва, добави главният прокурор.

Иван Гешев обясни, че законодателството изостава и трябва "да настигне" обществените отношения, за да бъдат законите адекватни на съвременността.