Разкриването на престъпления е от компетенциите на МВР. Това каза в изявление пред журналисти в Кюстендил Главният прокурор на Република България Иван Гешев, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Гешев отговори на въпрос, отнасящ се до случая катастрофата на столичния бул. “Черни връх", при която на 5 юли загинаха две млади жени и за която има повдигнато обвинение срещу Георги Семерджиев.

"Ако някой твърди, че има замесени лица от българската съдебна система или МВР, разкриването на престъпления е от компетенцията на МВР. Българската прокуратура не разкрива престъпления. След като разкрие някой престъпление, а този някой може да е МВР, може да е сигнал от някоя контролна институция в държавата, след като бъде уведомена българската прокуратура, ние ще предприемем  необходимите действия, които са в интерес на българските граждани и които предписва закона и Конституцията. Няма как отговорността да бъде прехвърлена към българската прокуратура, ако някой евентуално не си е свършил работата“, заяви Гешев. Той посочи, че без да е категоричен, прокуратурата не е уведомена към момента за данни за извършено престъпление от полицаи или магистрати, касаещи този случай.

"Ако мога да ви отговоря не толкова професионално, ще ви кажа. Ясно е до къде се докарахме. Ясно е, че полицаи "ескортират“ пияни и дрогирани шофьори. Ясно е, че мигранти убиват полицаи. Ясно е, че полицаи катастрофират челно и трима пострадват със средни телесни повреди. Ясно е, че има бум на престъпността. Казват, че няма мигрантски натиск. Вижте, болниците в Бургас са пълни със загинали, неустановени лица, които ловците намират в гората и не могат да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им. Ясно е, че няма разкрита сериозна група за разпространение на наркотици. Ясно е, че има война по пътищата“, коментира още Иван Гешев.

По думите му много неща са ясни. Според него това не е заради МВР. Това е една негативна тенденция, която е в резултат от правещото се от години срещу съдебната власт и прокуратурата. Според Иван Гешев е необходима реална правна реформа, а не измислена за да може някой да си сложи човек, удобен на олигарсите и задкулисието.

"30 години не се променя българското законодателство, в съответствие с европейското. Нашето законодателство е морално остаряло. Защо не се променят тези закони, аз имам своя отговор. Никой няма интерес д го направи, защото последствията ще бъдат много“, каза Иван Гешев. Според него трябва да има и мащабна законодателна реформа, с която да се спре войната по пътищата.

Венцеслав ИЛЧЕВ