Престъпността се завръща в размери от 90-те години! Българската прокуратура от две години предупреждава, че този резултат ще дойде, неизбежно е когато институциите не си взаимодействат и воюват една с друга. Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Перник за ръста на престъпността в страната. 

"Целта на българската прокуратура винаги е била институциите да си взаимодействат. И ние призоваваме нашите партньори от МВР и службите за сигурност да си взаимодействаме. През последните месеци работата ни с МВР се подобри значително", заяви главният прокурор.

"Нашият единствен враг е престъпността и съвместно трябва да работим за противодействието й", каза Гешев.

В периодите когато е имало взаимодействие има най-добър резултат, категоричен е той и допълва: 

"Това беше и преценката на Европейската комисия, че почти е решен проблема с организираната престъпност, също и с телефонните измами сведени бяха до единици на месец. Сега от октомври месеци са отново стотици".

Според Гешев това са тъжни тенденции, които се дължат и на част от това, че се води съзнателна война със съдебната власт. "Благодарение на законодателни експерименти като закриване на Специализираната прокуратура, която ефективно се бореше с организираната престъпност и корупцията. През последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността".

За това заедно трябва да се опитаме да защитим българските граждани в рамките на законите на страната и в рамките на възможностите, завърши Иван Гешев.