Има бум на престъпността през последната половин година заради закриването на спецпрокуратурата. Това каза пред медиите в Плевен главният прокурор Иван Гешев, койото участва в откриването на инициативата "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право".

Според нео проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а и в съда, в МВР и в законодателството. "Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове", заяви той. 

По думите му негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последната половин година. А най-осезателно ще бъде усетено от гражданите.

"Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, те трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото е начело на определена институция", каза още Гешев.

Във връзка с информацията, че прокурор е отказал да бъдат задържани двамата полицаи, които са свидетели на катастрофата на Околовръстното шосе на София, за която е обвинен Димитър Любенов, Иван Гешев каза, че става въпрос за правосъзнание. "Това твърдение, мисля, че на министъра на вътрешните работи, не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Не го твърдя аз, има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология", поясни Гешев, като добави, че явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация.