Прокуратурата, като една от малкото останали стабилни институции в държавата, винаги е била за това, че трябва да работи с всички държавни институции в интерес на българските граждани. Единственият ни враг е престъпността, ние не робуваме на лично его, няма лични, партийни и корпоративни цели. Единствените ни цели са да работим за българските граждани. Това каза главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Нямам проблем да работя с който и да е правосъден министър. За съжаление всички неща, които казах не могат да бъдат вменени на едно служебно правителство или на един служебен министър, който е за два месеца или малко повече, но това са едни тревожни тенденции, които са в резултат на всичко, което се случва около нас и българската държава е в дълг на българските граждани. Какво имам предвид? В тази социална, икономическа и политическа криза държавните институции трябва да работят в интерес на българските граждани, те не заслужават това, което се случва с тях заради бездействието на държавните институции", заяви Иван Гешев.

Според него има смесване на правомощията по надзора на правомощията на главния прокурор и правомощията на прокуратурата и на отделните прокурори. "Това, което се пита е безспорно изяснено, както за практикуващите магистрати, така от научната общност. Аз нямам притеснения какво ще отговори Конституционния съд", категоричен бе Гешев.

Иван Гешев посочи, че е по-интересна друга част от питането до КС, в която се поставя под въпрос правомощието на прокуратурата да извършва проверки по незеконносъобразни актове и действия на администрацията.

"Това е изключително опасно, защото това е един от малкото механизми, по който гражданите и гражданското общество могат да се защитават от административен произвол", каза той.

Главният прокурор коментира зачестилите случаи на катастрофи, причинени от шофьори, употребили алкохол и наркотици. 

"От две години в прокуратурата говорим, че това е един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв. Няколко парламента, министри и кой ли още не, се занимаха с хладилника в държавно жилище, с дипломата ми от преди 30 години, но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани", заяви Гешев. 

"Къде виждате държава. Може би виждате държава в това, което се е случило снощи, че отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, а второ е с телесна повреда. Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би колегата, който отново беше убит от пиян шофьори или за случай на Околовръстното", попита той журналистите. 

Според Иван Гешев специализираното правосъдие, което беше закрито от Народното събрание е най-ефикасното оръжие срещу престъпността. 

"Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма. Плодовете ги берем, и ще ги берем. Те се изразяват в това, което виждаме с мигрантския натиск, в последния случай, в който кола с мигранти се забива в пункт за технически преглед, за щастие през нощта и няма пострадали, в това че наркотиците масова заливат улиците и застрашават децата ни. Да сте чули за някаква реализация от няколко месеца за наркотици, да се чули за мигранти, за лихвари?", зададе още въпроси главният прокурор. 

Нели СТАВРЕВА