Появата на изкуствения интелект може да се сравни с появата на интернет и на блокчейн технологиите. Това е най-бързо адаптиращата се технология от трите. Това нещо е на прага в рамките на следващите две до десет години да обърне света ни с краката нагоре. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Иван Драганов от подкаста "Тъмната страна на луната“.

За разлика от другите платформи изкуственият интелект се разраства само в рамките на три месеца до невиждани размери. Това е най-бързо адаптиращата се технология и виждаме как започва все повече да влияе на хората и няма как да не е тема за актуален разговор, каза Драганов.

Това бързо развитие на изкуствения интелект той ще продължи, докато не се случи някакво сътресение в сектора, което ще доведе до въвеждане на регулации в тази сфера. "Една от големите спекулации по темата с изкуствения интелект е т. нар. "хоризонт на събитията“, когато той ще се откъсне и ще започне сам да се развива.

Ние сме в първите месеци на адаптация и сега е най-добрият момент за хората да бъдат бдителни и да се интересуват от това нещо. Това е моята агитация към всички – да не изпускат този тренд. Изследвания показват, че в следващите 10 години между 10 и 15% от глобалното население ще загуби своята работа заради изкуствения интелект в пълната му адаптация“, обясни Драганов.  

В момента "Гугъл“ разработва свой собствен изкуствен интелект, който се казва Bard, "Фейсбук“ също анонсира своя разработка – Sam, но към момента най-впечатляваща остава технологията ChatGPT на OpenAI, обясни той.  

"Появата на ChatGPT дава демократичен достъп на всички хора до технологията. ChatGPT може да се учи на базата на това, което получава и чува. ChatGPT може да пише код, мина и теста за доктори, което е доста впечатляващо, и като нищо би минал и теста на Тюринг“, смята Драганов.  

Той обясни, че в момента лидерите в разработката на роботи с интелект са Boston Dynamics. Илън Мъск също обяви намерението си да създаде хуманоиден робот, като целта му е той да бъде максимално евтин. "Илън Мъск започва да конкурира ChatGPT и дори си направи собствена компания – X.AI, и платформата TruthGPT. Той в момента агитира за забавяне развитието на изкуствения интелект, тъй като това е много чувствителна и бързоразвиваща се технология. Самата графа на иновация е параболична дори на логаритмична скала, т.е. това е невиждан прецедент в момента“, подчерта Драганов. 

Блокчейн технологиите могат и вече се съчетават с изкуствен интелект. "В момента излизат страшно много криптопроекти, базирани на изкуствения интелект. Има много компании, базирани на изкуствен интелект и блокчейн, които правят тоукъни, в които може да се инвестира. В момента отново се наблюдава бум на криптопазара и мисля, че някои от най-добре капитализираните проекти ще бъдат базираните на изкуствен интелект“, прогнозира Драганов.