Авторските права не са константа. Те предхождат и следват технологиите, а технологиите се развиват изключително много, постоянно се създават нови бизнес модели, които интегрират музиката в тях, и се търсят варианти те да бъдат лицензирани и респективно да бъде отчетен и овъзмезден авторският труд. Това каза изпълнителният директор на "Музикаутор“ Иван Димитров в предаването "Пунш“ на Радио "Фокус“.

"Музикаутор“ представлява над 32 милиона произведения. Към настоящия момент в организацията членуват над 3500 български творци и работят 48 души, обясни той.

Член на "Музикаутор“ може да стане всеки автор на музикално произведение, което да е видяло бял свят. "Авторът трябва да подаде заявление, да обяви кой е композитор, автор и аранжор на произведението. Ако има някаква форма на съавторство, това трябва да бъде посочено коректно. Ние го регистрираме и когато това произведение се завърти някъде и попадне в отчетите на радио, телевизия или в интернет, тогава нашата роля е да лицензираме съответната услуга и след това тези пари да ги докараме до джоба на автора“, обясни Димитров.

"Музикаутор“ работи не само с отчетите, които получава от медиите, а и с мониторингова агенция.

"Ролята на "Музикаутор“ е да бъде посредник между творците и бизнеса, за да споделя той част от своите приходи с тези, които създават музикално съдържание. Освен да заплатят едни пари, те трябва да предоставят и точна информация какво са ползвали, за да може "Музикаутор“ да извърши коректно разпределение. Ролята на "Музикаутор“ е да се свърже с всички потенциални клиенти на музика, да обясни каква е логиката на авторското право и международните актове, в които то е закрепено, да се позове и на българския Закон за авторското право и сродните му права, да обясни, че тарифата, по която работи, е договорена с браншова организация на бизнеса и е одобрена от министъра на културата. В тези тарифи се взима предвид колко места е заведението, каква е категоризацията, къде се намира“, обясни Иван Димитров.

Големите бизнеси инвестират в музика изключително много. "Тя е изключително разнообразна и е така ориентирана, че да стимулира консумацията или престоя“, допълни той.

Ако музикалните произведения не са регистрирани, "Музикаутор“ не получава информация къде се ползват те и съответно авторите не получават средства. "Огромна част от нашите информационни кампании са насочени към това да стимулираме творците да регистрират произведенията си в базата данни на "Музикаутор“, която принципно им дава достъп и до световната база данни. Това означава, че ако това парче бъде възпроизведено в чужбина, ние ще получим чрез чуждестранните ни партньори възнаграждението, за да го разпределим“, поясни изпълнителният директор на "Музикаутор“.

Основният фокус на "Музикаутор“ е да информира авторите за техните права. "Нашата идея е да обучим авторите за логиката на авторското право, за различните принципи и модели и при наличието на иновации в съвременния бизнес как те биха могли да се възползват от тях.“

Една от кампаниите на "Музикаутор“ е "Музика на-право“. "Решихме да поканим хора, които са специалисти в определени области, предимно творци, които да разкажат техния опит по определени теми. Музика се използва в рекламите, във филмите, в електронните игри. Поканихме специалисти, които да обяснят каква е конструкцията, логиката и как творците могат да се възползват от това. Хората трябва да познават основите и логиката, за да могат да се възползват“, обясни Иван Димитров.

"Светилник“ е кампания, насочена към учениците. "Музикаутор“ отправя покана към определен училища в страната, които имат музикални паралелки или групи, задължително с музикален педагог и които имат опит в управлението на проекти. Те кандидатстват при нас, като дават информация как според тях би трябвало да изглежда химнът на тяхното училище. Те правят аудиозапис, финансиран от "Музикаутор“, а на по-късен етап участват и във видео, което се заснема от студентите на НАТФИЗ“, разказа Димитров.

5% от приходите, които реализира "Музикаутор“, по решение на авторите се заделят за културни цели. Културният фонд всяка година генерира определена сума пари, които са разходвани с решение на управителния съвет с оглед нуждите на творците и българската музика и култура. "Тази година отпускаме 170 000, а през последните 10 години реално сме отпуснали 2 милиона лева за създаване на произведения на български автори на български език. Идеята на това финансиране е да подпомага допълнително усилията на автора“, обясни Димитров.