Пловдивско се натъкнахме на изцяло нова схема за злоупотреба с гласове. Това каза пред NOVA служебният министър Иван Демерджиев след края на изборния ден.

По отношение на нарушенията при СИК-те той заяви, че са се наблюдава познатите нарушения, но в по-малък мащаб - в Хасковско и Кърджалийско е имало повече. Всички тези случаи са на вниманието на Прокуратурата, уточни служебният министър.

“Над 100 специализирани полицейски операции са били проведени, 84 са задържаните лица до 19.00 часа в хода на тези операции", отбеляза Демерджиев.

“Тази превенция доведе до там, че в чувствителни квартали избирателната активност беше изключително ниска. Има много хора, които искат да продадат гласа си, но ние успяхме да направим така че да нямат такива, които да са готови да дадат средства", обясни той.

По отношение на платения вот той коментира, че ако миналата година е бил 50 лв. на глас, то тази се стига до 100 лв.

“Натъкнахме се на изцяло нова схема. Тя се нарича предизборен туризъм. В Пловдивско се бяха организирани безплатни такива турове за населението, с идеята впоследствие да се гласува за определена политическа сила", даде пример Демерджиев, който добави, че на по-късен етап ще даде повече информация.