Постигнахме единомислие, че ролята на Европейската комисия трябва да бъде по-засилена и тя много по-активно да участва в процеса срещу нелегалните мигранти, като подкрепя двете държави", каза вътрешният министър Иван Демерджиев след срещата с гръцкия министър по миграцията и убежището на Република Гърция Нотис Митарачи, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Фокусът по опазване на външните граници трябва да се засили и трябва да има по-голяма солидарност от страна на държавите членки по този въпрос, подчерта той.

По думите на гръцкия министър по миграцията и убежището на Република Гърция Нотис Митарачи България и Гърция поддържат отлично двустранно сътрудничество.

"Провеждаме нашите разговори в дух на разбирателство и доверие. Изправени сме пред общи предизвикателства като държави членки с външна граница, които посрещат нелегални мигранти. Нуждаем се от ефективна солидарност като държави на първа линия. Трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки за охрана на външната границата. Бяхме разочаровани, че на последния съвет не беше постигнато решение по въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген. Надявам се да постигнем резултати в най-скоро време", каза още той.