В Народното събрание трябва не само да правим добри закони, но и да пазим българското. Това заяви председателят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев при откриването на изложбата с фотоси от Храма на Понтийската майка на боговете – Кибела, в Клуба на народния представител.

Археологическата находка, открита преди 15 години край Балчик, е най-голямата в света група движими паметници, открити на едно място и свързани с култа към богинята Кибела. На откриването на изложбата, с подкрепа за каузата да се популяризира най-добре запазеният храм в света на богинята Кибела, присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова и народните представители от парламентарната група на левицата.

Председателят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев поздрави директора на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева за това, че през 2007 г. успява да спре строителството на нова сграда, застрашило да заличи останките от тази изключително ценна археологическа находка. Тя, заедно с археолозите д-р Игор Лазаренко и Елина Марчева от Регионалния исторически музей във Варна, правят археологическо проучване и така откриват храма. Благодарение на това, днес са запазени изключително ценни изображения на Кибела, Афродита, Посейдон, Дионис и други.

"Радвам се, че Община Балчик развива своя туризъм целогодишно не само със своите морски природни дадености, но и с богатото си културно-историческо наследство", подчерта Иван Ченчев и добави, че Парламентарната комисия по културата и медиите е готова да подкрепи инициативите на Община Балчик, които ще съхранят, развият и популяризират българското културно наследство.