"8.5 милиона книги. Сред водещите в Европа библиотеки, които имат такива колекции и старопечатни издания. Трети в света – след Кайро и Истанбул, по големина на притежаван и все още неизследван османски архив, включително и архива на Кемал Ататюрк. Срещу това – препълнени книгохранилища на Националната ни библиотека и реална опасност все повече ценни издания да няма как да бъдат запазени“. Това заяви председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев след поискана от нето среща с директора на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ доц. Красимира Александрова днес, съобщават от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

“Въпросът с намирането на нова сграда на Националната библиотека е кауза, защото това е мястото, което в изключителна степен съхранява и пази българската национална памет", подчерта Иван Ченчев. Той ще инициира среща с областния управител на София, за да дискутират конкретен въпрос за помещение с неизяснен статут, което може да бъде ползвано за книгохранилище.

Председателят на Парламентарната комисия по култура и медии се срещна с представители на националните библиотеки на Грузия, Хърватия, Черна гора, Румъния и Сърбия, часове преди откриването на голяма обща изложба, посветена на традиционните за регионите шевици и фолклорната традиция. Гостите го поздравиха за това, че показва държавническо отношение към културното развитие.

Неочаквана среща съпроводи посещението на Иван Ченчев в Националната библиотека. В една от читалните той видя своя чичо – изтъкнатият учен и ядрен физик академик Иван Порталски.

"Няма незаменими хора, но има недостижими. И те са такива, защото четат! Продължавайте да съхранявате българщината“, написа в Книгата на Националната библиотека председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев.