“Мерките, които предлагаме, първо всички се нахвърлят върху тях, а след това се вижда, че мерките не само са превели хората през кризите, но и че в Европа започват да ги въвеждат." Това заяви водачът на листата на “БСП за България" в София-област Иван Ченчев в предаването “Денят On Air" по Bulgaria On Аir. Това съобщиха о пресцентъра на БСП.

“Не ни остана време да въведем всички наши предложения. Едно такова, за което ще се борим, са безплатните учебници за деца от 1 до 12 клас", добави Ченчев.

В отговор на въпрос дали потенциалните коалиционни партньори ще са съгласни със социалните мерки на БСП, социалистът припомни, че при преговорите за коалиционно споразумение Асен Василев не е искал безплатните ясли и детски градини, а сега “Продължаваме промяната" се хвалят с тях.

По отношение на това с кого БСП ще преговаря след изборите, Ченчев каза:"Като минат изборите, ще  сложим нашата програмата на масата и ще видим кой е съгласен да изпълнява голяма част от нея, защото тя касае грижа за хората, касае защитата на бизнеса, касае превеждането на страната през кризите."

“Без коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това не се е променило", добави социалистът.

Той припомни, че в последните дни на 47-ия парламент коалиционните партньори са разписали програма, по която по дати и седмици е трябвало да се приемат законовите промени, нужни, за да се усвоят средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

“Заради интересите на този и онзи, максималният размер от сумата, която беше отпусната по този план за България няма да може да се усвои, но ще направим всичко възможно до края на годината колкото се може повече закони да приемем, за да получим транша декември месец", увери кандидатът за народен представител от левицата.

Иван Ченчев коментира работата на четиримата министри на БСП в предходното управление, като заяви: “Само за 7 месеца направиха такива резултати, за които говори Европа - ръст в туризма, ръст в икономиката - първи по промишленост и четвърти по БВП. Растениевъди и животновъди казват, че такава грижа за тях досега не е имало, а министър Гьоков подготви най-социалния бюджет, който съвременна България е виждала."

Ченчев подчерта, че за левицата е важно  природният газ да дойде на най-евтината цена за България, заради което е нужно да се преговаря с всички доставчици, включително с “Газпром". Според него “Газпром" са надежден доставчик, защото могат веднага да пуснат газа за България. “Всичко е въпрос на преговори", отбеляза той.