Безпрецедентна е намесата на прокуратурата във вътрешнопартийните дела на БСП, е позицията на  члена на Националния съвет на червените Иван Ченчев във връзка с проверката, предизвикана от Кирил Добрев, съобщиха от пресцентърат на БСП.

"Аз съм член на Националния съвет и присъствах на въпросното заседание. Там беше обяснено на г-н Добрев, че в решението на съда никъде не пише, че той е възстановен и с решението трябва да се занимава вътрешнопартийната контролна комисия", уточнява Ченчев и допълва, че има опит за преврат и той не е престанал в последните 5 години. "Тези хора обвиняват ръководството от 5 години, но всъщност те трябва да понесат отговорност, че са работили срещу партията“, казва още Ченчев.

"Когато се напада партията по този начин непрекъснато и дори от членове на БСП – това най-малкото не е коректно. А министрите от БСП, които са в служебния кабинет не знам как ще погледнат своите другари в Националния съвет, защото са уволнили 1500 социалисти“, категоричен бе той по повод реваншисткото поведение на някои от служебните министри.

Ченчев заявява още, че социалистическата партия поради няколко причини не би участвала в контактните групи предложени от Борисов. "Първата от тях е, че ние имаме решение на Конгреса – без ГЕРБ и ДПС в управлението. Това са вълци в овчи кожи. 12 години не приеха нито едно конструктивно предложение на опозицията, а сега демагогстват за пореден път - само, за да влязат по какъвто и да е начин в управлението“, обобщава той  позицията на левицата, която е твърдо срещу управление с ГЕРБ и ДПС.

"Вече заявихме, че за нас експертно правителство е по-скоро поставянето на предни позиции на сламени хора. В такива моменти е необходимо политиците да носят отговорност, а не да бягат от нея и да я прехвърлят върху хора, които не са политически фигури“, категоричен е Иван Ченчев.​

"Изходът е конструктивизъм, много разум и диалогичност. Да седнем с останалите партии на масата на преговорите, но без ГЕРБ и ДПС. Всеки да сложи програмата си на масата. Нашата е социална и помага на българските граждани да бъдат преведени през кризата. Ще искаме покриване на нашата програма в социалния аспект. Трябва да се гледа визионерски и да има предвидимост“, коментира членът на Националния съвет на БСП за приоритетите на партията при съставянето на редовно правителство, се казва още в прессъобщението от централата на БСП.

"Вече заявихме, че за нас експертно правителство е по-скоро поставянето на предни позиции на сламени хора. В такива моменти е необходимо политиците да носят отговорност, а не да бягат от нея и да я прехвърлят върху хора, които не са политически фигури“, каза в заключение Иван Ченчев.