"Трябва да се носи отговорност от политиците във време като днешното - при ситуация на кризи и при война на 400 км от нашата граница. БСП е готова, защото излиза успешно от управлението с мерките, които предприе, затова, че беше социалният стълб на правителството и с разработена програма. Неслучайно предложихме 10 стъпки за първите 100 дни управление, за да преведем гражданите и бизнеса през зимата." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в София-област Иван Ченчев в предаването "Денят започва" по БНТ.

По неговите думи министрите на БСП са били успешни в управлението. "Оценката за работата им я даваме не ние, а Европейският съюз - първи по промишлено производство в Европа за първите 6 месеца, 30% ръст на туризма, животновъди и растениевъди, които никога не са получавали такава подкрепа. Разбира се, 22 млрд. социален бюджет", подчерта Ченчев.

"Ние въведохме 600 лв. необлагаем минимум за едно дете, 1200 лв. за две деца.  Нашето общество трябва да бъде солидарно по отношение на своята данъчна политика и тя да бъде такава, каквато е във всяка една нормална европейска държава", посочи още кандидатът за народен представител от левицата.

Иван Ченчев бе категоричен, че пари в хазната за социалната политика на БСП има. Той даде пример с предложенията на социалистите за безплатни учебници от 1. до 12. клас, струващо 50 млн. лв. и безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст - 130 млн. лв., на фона 1.5 млрд. лв. бюджетен излишък, оставен от предходната власт през юли.

Освобождаване от данък общ доход на гражданите до 26-годишна възраст от данък общ доход е друга политика на левицата, която е насочена към изцяло към младите хора. "Младите хора, които стартират в живота, трябва да усетят, че държавата ги подкрепя", категоричен бе Иван Ченчев.