"Както по много други теми - накрая БСП излиза права. Тук бяхме прави още април месец, когато казахме, че преговорите с "Газпром" са единствения възможен изход и тогава го предложихме на българските граждани. Защо не се вслушаха хората и колегите, защо не проявиха политическа прозорливост - това вече касае другите партии." Това заяви водачът на БСП в София-област Иван Ченчев в предаването "Твоят ден" по Nova News, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. Той подчерта, че позицията на социалистите е за диверсификация и задължителни преговори с "Газпром", защото трябва да се осигури най-доброто за хората.

Социалистът разкритикува действията на служебното правителство за създадения от тях кризисен енергиен щаб, който не е заседавал 17-18 дни след това и изрази надежда, че те все пак ще направят опит да осигурят газ на българите. "Когато става дума за оцеляването на българските граждани и да им се подсигури топла зима с нормални битови условия за всеки - тук трябва да се взимат само мерки, които са подходящи и работят, както се казва още за вчера", обобщи Ченчев.

"Замразяване на цената на газа на домакинствата за нас е спешна мярка. Предлагахме го и преди, а също така го направихме с тока. Така през изминалата зима преведохме икономиката и семействата през кризата без катаклизми. Искам да насочим поглед и към това, което предстои за българите. Предстои първият учебен ден и безплатните учебници от 1 до 12 клас, като мярка в условие на кризи ще накара хората да усетят грижата на държавата. Ще настояваме за това предложение", обясни социалистът за част от мерките предлагани от БСП.

"И нещо много важно - безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст. Има пари в държавата и може тези две мерки да се случат. Те бяха разписани в коалиционното споразумение. Не се случиха, тъй като падна правителството", добави Иван Ченчев за приоритетите на социалистическата партия и бе категоричен, че предстоящото справедливо преизчисление на пенсиите, което е заложено от 1 октомври ще се случи благодарение на Българската социалистическа партия.