Парламентарната Асамблея на НАТО се провежда в България, тъй като Югоизточният фланг е от изключителна важност за сигурността на Европа. България има ключова роля в ареала на Западните Балкани. Това каза съпредседателят на Атлантическия съвет на България Иван Анчев.

Той е на мнение, че следващата точка на дестабилизация в тази част на континента ще бъде Босна и Херцеговина. Анчев каза, че босненското общество е нехомогенно като етнос, а босненските сърби имат силни връзки с Белград и Москва.

Експертът коментира и визитата на президента Румен Радев в Унгария и Швейцария по време на Асамблеята на НАТО. "Това е ясна демонстрация, той не желае да бъде в България по време на провеждането на толкова важна среща. Причините знае самият той", каза пред NOVA NEWS той. По негови думи Радев не би могъл да прави своите изказвания пред толкова много хора по време на форума.

Анчев определи речта на премиера Димитър Главчев като изключително силна. "Тя дава насоки за бъдещи действия, които България отдавна трябваше да предприеме", посочи експертът. По негови думи речта на премиера ще стане част от хибридните атаки към нашата страна. Той е на мнение, че отбранителните способности на Балканите трябва да бъдат увеличени.