Настояваме Народното събрание да излезе с официална декларация в подкрепа на човешките права в Иран. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Ивайло Ябълкаров, психолог и активист от Фондация "Мисия криле".

"Ние знаехме, че само протест, без някакви официални изисквания към държавните институции в България и към организациите, които имат възможността да въздействат, няма да е достатъчно. Затова в нашите искания, в писмото, което изпратихме освен до журналистите и до съответните институции, ние настояваме Народното събрание да излезе с официална декларация. Госпожа Елисавета Белобрадова прочете такава декларация от групата на Демократична България. Ние настояваме това да бъде официална позиция на цялото Народно сърбание. Настояваме Държавната агенция за бежанците да преразгледа своята политика и да подкрепи бежанците, които идват от Иран, защото това, което се случва е, че гражданските действия водят до смърт. Тези хора, много от тях, които идват в България, имат смъртни присъди и трябва да бъдат подкрепени. Също така настояваме Върховният комисариат за бежанците на ООН и УНИЦЕФ България, като две организации, които не са само в нашата страна, а имат влияние по целия свят, да окажат въздействие върху Иран, върху събитията. Вярваме, че има организации, има държави и възможност да се окаже въздействие", каза той.

Според Ябълкаров Държавната агенция за бежанците трябва да излезе с официално становище за всички ирански бежанци, защото част от тях са с издадени смъртни присъди в своята родна страна и връщането им обратно би означавало смърт или изпращане в затвор. 

"Ние смятаме, че държавата ни освен в своята позиция, която е като външна политика, трябва да се погрижи за иранците, които са дошли в България. По наши данни има около хиляда души. Много от тях години наред не са получили официално решение за своя статут. Някои от тях са със смъртни присъди в Иран и тяхното връщане означава, че те ще загубят живота си или ще лежат в затвор. Според нас държавата, в лицето на Държавната агенция за бежанците, трябва да преразгледа становището си относно бежанците от Иран и да им даде сигурност. Много от тези хора са образовани. Хора, които могат да бъдат полезни, и са избрали да живеят в нашата страна", обясни психологът.  

Габриела ГАНЕВА