Изненадващо, абсолютно несъстоятелно вето на президента. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред журналисти решението на Румен Радев да наложи вето върху предоставянето на БТР-и в помощ на Украйна, предаде репортер на "Фокус".

"Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата. Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там. Те не са били и по време на Студената война там.

Относно идеята на Радев техниката да бъде дадена на Гражданска защита Мирчев каза, че преди да бъде взето решението, е попитал въпросната институция дали имат нужда от тази техника и отговорът е бил, че имат достатъчно техника и тези машини не им вършат абсолютно никаква работа. 

"Освен това президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи. От тази гледна точка това е "политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова, второ - да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати", коментира депутатът.

Според него въпросните БТР-и са стари, взети са в България за Възродителния процес. "Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу български граждани, срещу протестиращи български граждани, допълни той.