Когато говорите, че натовските F-16 са ви чужди, надявам се нямате предвид, че искате да продължаваме с нови МИГ-29. Това каза от парламентарната трибуна Ивайло Мирчев в отговор на твърденията на Румен Гечев от "БСП за България", че се обсъждат хартиени самолети, които не се знае кога ще дойдат, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Казахте, че част от самолетите за вас са чужди, тоест, вие имате друго предложение какво да използва българската армия. Ние сме се докарали до там след 30 години ВВС и българската армия да са в състоянието си, в което си през 1989 г. Да няма нови самолети, да няма почти никаква модернизация на българската армия. Ние имаме задължение към обществото и към българската армия да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на ВВС. Когато говорите за чужди самолети, че натовските F-16 са ни чужди, надявам се, нямате предвид, че искате да продължаваме с нови МИГ-29 да охраняваме небето на България".

Мирчев поясни, че няма практика самолетите да стоят на склад, а се поръчват и в началото са на чертежи. 

"Вашето изказване не ми миришеше на хартиена бюлетина, или на хартиени самолети, ухаеше миришеше на 1996 година, защото използвахте същата риторика, Господин Гечев. Никога, когато една страна си поръчва самолети те не чакат някъде на склад. Няма склад на самолети. Самолетите се поръчват. Да, те са на чертежи, но всъщност Block 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар и част от компонентите на F-16 в момента се използват и в F-35", каза той.